Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Korte aankondigingen en activiteiten

Wilgen knotten in Schipluiden

Zaterdag 18 december worden in Schipluiden weer wilgen en essen geknot. Op een bekend adres: de boerderij van de fam. Van 't Hoog aan de Klaas Engelbrechtsweg in Schipluiden. Rondom deze oude boerderij met een gaaf Midden-Delfland erf staan heel veel knotbomen. In rijen en in zogenaamd boerengeriefbos. Door de aanwezigheid van veel groen vinden hier ook veel bijzondere soorten vogels en dieren een nestgelegenheid of schuilplaats. Maar er is zoveel groen dat het voor de boer nauwelijks is bij te houden. Vandaar dat vrijwilligers worden gevraagd voor het knotten. Bomen die eerder geknot zijn worden gesnoeid tot 6 - 8 takken op een knot.

De Knotgroep Midden-Delfland nodigt iedereen uit om op zaterdag 18 december naar Schipluiden te komen. Gewerkt wordt van 10.00-15.00 uur. Gereedschap is voorhanden en staat klaar in de nieuwe aanhanger! Zorg voor kleding die tegen een stootje kan en neem zelf werkhandschoenen mee. Tussen de middag uiteraard erwtensoep. De locatie ligt aan de Klaas Engelbrechtsweg 1. Dat is de parallelweg met de A4 zuid, dicht bij het aquaduct. Vanaf dorp Schipluiden richting Delft. Voor verdere informatie: tel. 010-5921394.


27 november 2004: Wilgen knotten: handen uit de mouwen voor de natuur

Op zaterdag 27 november organiseren de KNNV afd. Regio Delft en het IVN afdeling Delft een knotochtend ten behoeve van het instandhouden van de wilgen in de omgeving van de weg Abtswoude. Belangstellenden kunnen zich om 10:00 uur verzamelen bij kinderboerderij Tanthof, in Delft (hoek Abtswoude/Kalfjeslaan). Deelname is mogelijk vanaf 12 jaar en is gratis. Er wordt geknot tot ca. 12:30 uur. Bij regen vindt het knotten geen doorgang. Meer informatie is verkrijgbaar op telefoon (015) 261 00 48

Wilgen knotten

Het knotten van wilgen is noodzakelijk voor hun instandhouding. Bovendien zijn wilgen een sieraad voor het landschap en vinden veel dieren en planten er een goed onderkomen. Een routebeschrijving van de verzamelplek staat op www.knnv.nl/afd.RegioDelft. Tijdens het knotten zorgt de organisatie voor gereedschap en koffie; een mok moeten de deelnemers zelf meebrengen. Het is raadzaam stevige schoenen te dragen en nauwsluitende kleding.

11 november 2004 Lezing Giftige planten

De KNNV, het IVN en de Vogelwacht organiseren op donderdag 11 november, een lezing over Giftige planten. Deze lezing wordt gegeven door Geert van Poelgeest. De lezing begint om 20.00 uur in het natuur- en milieucentrum de Papaver, Korftlaan 6, Delft. De toegang is gratis. Op de website www.knnv.nl/afd.RegioDelft is een plattegrond van De Papaver te vinden.

Lopend over wegen en paden en in onze tuinen komen we ook planten tegen waar we niet alleen van genieten. Het is goed om te weten wat je tegen kunt komen of rekening mee moet houden. Enkele vragen die de revue zullen passeren zijn: Welke planten zijn (dodelijk) giftig? Reageert iedereen hetzelfde op deze ongemakken? Wat doet een plant met dat gif?

Wat doet de KNNV

KNNV staat voor Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. Een vereniging waarvan de leden zich bezighouden met natuurstudie, natuurbeleving en natuurbescherming. De ruim 50 door Nederland verspreide afdelingen organiseren diverse activiteiten zoals excursies, lezingen en cursussen. Daarnaast doen zij inventarisatiewerk en laten hun stem horen bij landinrichtingsplannen of bedreigde natuurgebieden. Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afd.RegioDelft.


16-17 oktober 2004: 2e handswintersportbeurs bij Alpine Sports

In het weekend van 16 en 17 oktober is er bij Alpine Sports in Den Hoorn weer een 2e handswintersportbeurs voor allerhande ski/snowboardmaterialen en kleding. De openingstijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur.

Iedereen kan op vrijdag 15 oktober van 10.00 tot 20.00 uur de spullen die ze graag willen verkopen komen inleveren. De artikelen moeten met wintersport te maken hebben en van een goede en deugdelijke kwaliteit zijn. De prijs voor het betreffende artikel wordt in overleg bepaald. Na afloop krijgt u 90 % van de opbrengst of uw onverkochte spullen terug.

De medewerkers van Alpine Sports doen hun best om de mensen die op zoek zijn naar wintersportartikelen zo goed mogelijk te adviseren en daardoor de spullen voor u te verkopen. Alpine Sports verkoopt zelf een deel van de lerarenkleding en de ski´s van afgelopen seizoen.

De beurs wordt gehouden bij Alpine Sports aan de Hooipolderweg 4 (zijstraat van de Woudseweg) te Den Hoorn. Voor informatie en exacte voorwaarden van de 2e handswintersportbeurs en alle andere activiteiten van Alpine Sports kunt u bellen naar telefoonnummer 015-2566617 of kijken op onze vernieuwde homepage: www.alpinesports.nl.


22 augustus 2004 - 14.00 Gezinsexcursie Waterleven

Op zondag 22 augustus organiseert de KNNV afd. Regio Delft een gezinsexcursie Waterleven. De start is om 14:00 uur bij het natuur- en milieucentrum De Papaver, Korftlaan 6, Delft. De kosten zijn 1 Euro per gezin. Onder deskundige leiding maken de deelnemers kennis met het leven in het water. Inlichtingen (015) 261 00 48.

Met schepnet, waterbak en loep gaan we er op uit om in de sloot te vissen. De vele planten en dieren worden bekeken.

Water is een deel van de natuur waar je veel meer moeite voor moet doen om mee kennis te maken. Tijdens deze excursie maken de deelnemers kennis met zwemwantsen, libellenlarven, larven van waterjuffers, éénoogkreeftjes en ander klein grut.


15 augustus 14.00-16.00 De Maxima's op de WOS

Komende zondag 15 augustus is feestband De Maxima's uit Den Hoorn 2 uur lang te gast in het radioprogramma WOS Zomerland van Kees Zwinkels. Naast een interview met de band zullen ze live optreden en bekende nummers als 'Den Hoorn' en 'Torenflat' spelen. WOS Zomerland wordt uitgezonden van 14.00 tot 16.00 uur en is te beluisteren via de kabel en de ether op 87.6 FM


11 september: Open monumentendag KNNV in De Lier

De KNNV afd. Regio Delft is aanwezig in de Hervormde Kerk van De Lier tijdens de Open Momentendag op zaterdag 11 september. Er is een kraam aanwezig met materialen als fietstochten, wandeltochten, brochures en een kwis. Een tentoonstelling Bescherming in de Natuur en een korte inleiding zullen ingaan op het onderwerp van de Open monumentendag.

De kraam van de KNNV staat in het teken van Zwaluwen. Bij deze kraam kunt u de volgende activiteiten deelnemen: de actie Zwaluwnest, de actie Zwaluwen in Kaart en een Zwaluwkwis. Dit alles om de zwaluwstand in onze regio te bevorderen en om de inwoners meer van de natuur te laten genieten. De tentoonstelling en de inleiding Bescherming in de Natuur geven informatie hoe de natuur zich beschermt tegen bedreigingen. Voor bewoners van de De Lier met een huis of een schuur zijn er kunstnesten van huis- en boerenzwaluw beschikbaar. Verder kan iedere bezoeker maximaal 5 zakjes zaad afhalen. Het zijn wilde planten en van soorten die in een heemtuin tot hun recht komen. Er komen vlinders, wilde bijtjes, hommels, zweefvliegen op af.

Om een juiste indruk van de zwaluwstand te hebben wil de KNNV deze in kaart brengen, hiervoor is een Zwaluwkaart beschikbaar. Deze is ook bij de kraam af te halen.

De Zwaluwkwis test uw kennis over Zwaluwen, de beste inzender ontvangt een prijs.

19 april 2024