MIDDEN - DELFLAND

Fietsroutes boeren- en huiszwaluw

De KNNV afd. Regio Delft heeft 10 fietsroutes uitgezet om boeren- en huiszwaluwen te tellen. De 10 routes liggen in het gebied vanaf Pijnacker (Oostland) tot en met Naaldwijk (Westland). Belangstellenden kunnen een route aanvragen en op eigen gelegenheid de zwaluwen op een route tellen. 

Elke route is ca 10 - 15 km lang. Bel (015) 261 00 48 of email: afd.RegioDelft@knnv.nl. 

Elke deelnemer ontvangt een instructiebrief, een kaart van de route, materiaal om de boeren- en huiszwaluw te herkennen en een telformulier. De telling moet uiterlijk 10 augustus gedaan worden.

Deze activiteit is een onderdeel van het jaarthema Zwaluwen. Met een jaarthema wil de KNNV extra aandacht geven aan een bepaald onderdeel van de natuur.

 

Jonge zwaluwen bijna zover voor de eerste vlucht - foto Henk Groenendaal
Jonge zwaluwen bijna zover voor de eerste vlucht

Fietsexcursie Zwaluwen Schipluiden

Op zaterdag 7 augustus organiseert de KNNV afd. Regio Delft een zwaluwexcursie per fiets. Deze start om 14:00 uur met als verzamelpunt Bibliotheek Schipluiden, Keenenburgweg 10. Deelname aan de excursie is gratis en duurt tot ca. 15:30 uur. Met het organiseren van de excursie geeft de KNNV invulling aan haar jaarthema. Voornaamste doel van de excursie is het lokaliseren van met name de boeren-, huis- en gierzwaluw.

KNNV-jaarthema Zwaluwen 

Om een steentje te kunnen bijdragen aan de bescherming van deze dieren heeft de KNNV het jaar 2004 uitgeroepen tot Zwaluwjaar. De KNNV afd. Regio Delft heeft hiertoe gegevens nodig over hun locatie. Zij wil graag waarnemingen ontvangen uit de plaatsen: De Lier, Schipluiden, Delft, Rijswijk (zuid), Nootdorp, Pijnacker en omliggende plaatsen. Ondersteuning van het jaarthema is onder andere mogelijk door het aanvragen van een zoekkaart Zwaluwen en/of het deelnemen aan de zwaluwexcursie(s). Meer informatie is verkrijgbaar op telefoon: (015) 261 00 48. De Zwaluwkaart is tevens verkrijgbaar bij de bibliotheek Schipluiden.

Zie ook:

Wat doet de KNNV 

KNNV staat voor Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. Een vereniging waarvan de leden zich bezighouden met natuurstudie, natuurbeleving en natuurbescherming. De ruim 50 door Nederland verspreide afdelingen organiseren diverse activiteiten zoals excursies, lezingen, cursussen en natuurbeschermingsactiviteiten zoals inventarisatiewerk en laten hun stem horen bij landinrichtingsplannen of bedreigde natuurgebieden. Ook steken ze hun handen uit de mouwen als knotten en padden overzetten. Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afd.RegioDelft