Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Koninginnedag 2004 in Midden-Delfland

Gelukkig hadden alle weerprofeten het volledig mis: In plaats van 14 graden en regenachtig was 30 april 2004 droog en warm met 's middags een heerlijk oranjezonnetje. De drie grote woonkernen van de nieuwe gemeente Midden-Delfland vierden deze koninginnedag zoals gebruikelijk: aubade, kinderspelen, braderie, muziek en een drankje. Een foto-impressie is te zien in het Fotoalbum

In Den Hoorn en Schipluiden begon de feestdag al op de vooravond. Oranjevereniging Juliana Schipluiden had een nieuwe attractie bedacht: "Paalzitten in de Vlaardingsevaart". Slechts twee kandidaten durfden deze uitdaging aan maar dan wel in luxe fauteuils. Het Oranje comité Den Hoorn organiseerde weer de lampionnenoptocht. 

Koninginnedag 30 april begon in de drie woonkernen met de aubade: in Maasland was het harmonievereniging Euterpe, in Den Hoorn en Schipluiden muziekvereniging Sint Caecilia die het publiek muzikaal opriep bij elkaar te komen om deze feestelijke dag te openen.

lampionnenoptocht in Den Hoorn op 29 april 2004
Den Hoorn: Lampionnenoptocht.

Maasland: Aubade onder leiding van Euterpe
Maasland: Aubade onder leiding van Euterpe.

Schipluiden: Oplaten der ballonnen
Schipluiden: Oplaten van de ballonnen.

In Maasland is het gebruikelijk een "echte" aubade te houden met het zingen van een serie oud-Hollandse en moderne liedjes. Schipluiden beperkte zich tot "Piet Hein" en het Wilhelmus.

In Maasland brengt de muziekvereniging de kinderen naar het sportterrein voor traditionele kinderspelen. Kinderen in Den Hoorn hoeven niet ver te lopen want alle feestelijkheden vinden plaats op het Julianaplein. In Schipluiden volgt kort na de aubade een versierde optocht. De route door de wijk Korpershoek leverde heel nieuwe plaatjes op met versierde molen Korpershoek op de achtergrond.

Maasland: Aubade met oude en moderne liedjes
Maasland: Aubade met oude en moderne liedjes.

Schipluiden: Versierde optocht met thema: Schipluiden aan de Seine
Schipluiden: Versierde optocht; thema: Schipluiden aan de Seine.

Maasland: Kinderspelen bij het MVV terrein
Maasland: Kinderspelen.

De zwoele en zonnige middag bracht vrijwel iedereen naar buiten. Op het volle feestplein in Den Hoorn was een grote braderie en vrijmarkt die werd opgeluisterd door de Maximas met o.a. hun protestlied "Torenflat". Maasland vierde feest op het Pynasplein en Schipluiden had de middag omgedoopt tot "Schipluiden aan de Seine". Tussen Valbrug en Kerkbrug waren aan beide kanten van de Gaag Frans getinte spelletjes en een beperkte vrijmarkt georganiseerd. De Paalzitters zaten er nog steeds en moeten nog even door...  Rond de Burgemeester Musquetiersingel werd vooral aan sport gedaan: de atletiekvereniging presenteerde zich en met de sponsorloop werd geld ingezameld voor de Roparun.

Schipluiden: (Vrij))markt met spelletjes langs de Gaag
Schipluiden: (Vrij))markt met spelletjes langs de Gaag.

Den Hoorn: Veel activiteiten op het Julianaplein
Den Hoorn: Veel activiteiten op het Julianaplein.

Den Hoorn: De Maximas met o.a. Torenflat
Den Hoorn: De Maximas met o.a. het protestlied Torenflat

De avondactiviteiten op 30 april werden grotendeels verstoord door een stevig "vuurwerk" in de vorm van een lang aanhoudend onweer met veel regen. Een monumentale boerderij in het kerkdorp 't Woudt werd voor een groot deel vernield.

In Schipluiden hebben de feesten nog een vervolg op 1 en 2 mei. Zaterdag 1 mei was er een (wat koud) "concert aan de Seine" door het harmonieorkest van Sint Caecilia. Hierna mochten de Paalzitters afscheid nemen van hun paal en beide €200 in ontvangst nemen voor hun goede doel. Op 2 mei was een imposante parade van oude auto's georganiseerd.

Meer foto's in het Fotoalbum Koninginnedag!

Schipluiden: 1 mei concert aan de Singel met St. Caecilia
Schipluiden: 1 mei concert aan de Singel met St. Caecilia.

Schipluiden: De laatste minuten Paalzitten
Schipluiden: De laatste minuten Paalzitten.

Schipluiden: "Antieke" auto rondrit en parade
Schipluiden: "Antieke" auto rondrit en parade.

18 april 2024