Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Open huis kerk Hodenpijl

16 oktober 2004. Mini-busjes reden af en aan, verkeersregelaars aan de Rijksstraatweg zorgden voor een veilige oversteek naar de pas gerestaureerde Kerkbrug, Jan Holtkamp bij de ingang van de voormalige kerk op Hodenpijl als portier, veel oude en nieuwe foto's van de voormalige RK kerk en optredens van Vox Delflandiae. Een zaterdagmiddag waar katholiek Schipluiden veel herinneringen ophaalde. Album met posterfoto's 'Kerk en Pastorie Hodenpijl'.

Veel mensen, ca. 500, bezochten sinds lange tijd weer het voormalig kerkgebouw op Hodenpijl tijdens de open dag. Het gebouw was zo'n 40 jaar gebruikt als magazijn door een aantal bedrijven. Er zijn een extra etage en plafond onder de oude gewelven van de waterstaatskerk aangebracht. Hierdoor is enige fantasie nodig om de ruimte op zijn waarde te beoordelen.

Na 40 jaar weer open voor publiek

Op de begane grond was een drietal fotopanelen (zie beneden) te bekijken van de rijke historie van de katholieke kerk en de huidige situatie. Op de lege eerste etage bracht Vox Delfladiae met hun gezang voor het eerst in 40 jaar weer een spirituele sfeer terug in het gebouw. Nabij de toren kon men nog een trap op om de verborgen gewelven de bekijken. De ronde plafondversiering waar vroeger de kroonluchter hing is nog vrijwel volledig aanwezig.

Ophalen van herinneringen

Verhalen van vroeger

Vooral bij de fotopresentatie werden veel herinneringen opgehaald en probeerde men personen op de foto's te herkennen. De aanwezigen werd aangemoedigd hun herinneringen aan de kerk te beschrijven en oude foto's ter beschikking te stellen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het voormalige kerkgebouw.

De nieuwe eigenaars Post hebben grote plannen met de kerk en pastorie. Het is de bedoeling de kerk weer terug te brengen in zijn vroegere staat, compleet met toren. De ruimte is dan uitstekend geschikt voor concerten, toneel optredens, tentoonstellingen, seminars en meer. De pastorie zal een natuurgezondheidscentrum gaan worden.

Vox Delflandiae olv Koos van Beurden

Voor dat het zover is zal, met name de kerk, een flinke restauratie moeten ondergaan. De linker voorkant van de kerk is nogal verzakt, de glas-in-lood ramen moeten worden hersteld en het interieur van de kerk is een ware uitdaging voor stucadoorvakmanschap. Het grote bezoekersaantal kan gezien worden als een aanmoediging om dit complex weer terug te brengen in zijn oude glorie met een nieuwe bestemming in de gemeenschap van Midden-Delfland.

De foto's van de posters zijn te bekijken in een internet fotoalbum. Heeft u een reactie op deze pagina, het restauratieproject of wilt u foto's of informatie ter beschikking stellen, heel graag uw reactie!

Bekijk ook:

De drie posters geven een goed beeld van de voormalige RK kerk op Hodenpijl.

Oude foto's werden geleverd door J.A.G. van der Stap, Historische Vereniging Oud Schipluiden, A.M.J. van de Ende.
Huidige foto's en ontwerp Henk Groenendaal

18 april 2024