Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Regen-record voor Maasland

31 augustus 2004. Of je blij moet zijn met dit record is twijfelachtig. Feit is wel dat in de maand augustus 2004 in Maasland 325,2 millimeter regen is gemeten (om 10.00 uur op 31-8-2004). Niet eerder sinds 1900 was er zoveel gemeten op een KNMI weerstation.

Wie tijdens de laatste paar weken van augustus regelmatig de regenradar in de gaten heeft gehouden (fietsers bijvoorbeeld) kon de prachtige patronen bekijken van de regenwolken bij de Weerkamer. Vaak lag Nederland ongeveer in het oog van de rondcirkelende regenwolken. Zo ook op 12&13 augustus, zoals de bewegende figuur (animated GIF) laat zien. In het Westland was meerdere malen het noodscenario van het Hoogheemraadschap van Delfland nodig om overtollig water weg te pompen; regelmatig werden er wegen afgezet. Vooral waren er problemen langs de oude Maasdijk bij Heenweg. Maar ook in Midden-Delfland werden regelmatig noodgemalen ingezet om overtollig water uit polders te lozen in de boezem. Dit gebeurde onder andere bij de Kerkpolder en de Dorppolder.

12 & 13 augustus 2004 - Weerkamer.nl

Het ABC Delfland plan, dat inmiddels heeft gezorgd voor de vergroting van de capaciteit van de boezemgemalen in o.a. Maasluis (De Zaayer) en bij het Oranjekanaal (gemaal Westland), heeft er goed voor gezorgd dat het waterpeil in de boezem van het Westland niet alarmerend hoog kwam te staan. Het peil werd bovendien extra omlaag gebracht als er weer regen verwacht werd.

Het Hoogheemraadschap Delfland is nog wel enkele jaren bezig met de aanleg van meer waterbergingen, het vergroten van de poldergemalen en het verbeteren van de doorstroming naar de boezemgemalen. Als deze plannen klaar zijn kan Delfland weer jaren droge voeten houden, althans dat is de verwachting.

Extra maalcapaciteit bij de Kerkpolder

18 april 2024