Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Maasland op bezoek in Schipluiden

28 augustus 2004. De Historische vereniging Oud-Schipluiden ontving leden van de Historische Vereniging Maasland in het Tramstation. Kort nadat Maasland het neerslagrecord 'behaalde' (302 millimeter voor de maand augustus) was het deze zaterdag een fraaie zonnige dag. Mede in het kader van de vorming van de gemeente Midden-Delfland bezocht de Schipluidense vereniging Maasland al eerder dit jaar en werd daar rondgeleid door het museum De Schilpen en de Maaslandse dorpskern.

Vandaag werden de Maaslanders in Schipluiden getrakteerd op een drieluik: Tramstation, Hervormde Kerk en boerderij 't Rietveld. Gastheren Jacques Moerman en Oc Spinnewijn zorgden voor een leerzame middag.

Museum Het Tramstation

Naast de tentoonstelling met werken van de Schipluidense schilder Piet Vermeulen trokken ook de Keenenburgkamer en de vitrines met voorwerpen en informatie over de vroegere WSM spoorlijn veel aandacht. Maasland was vroeger ook verbonden met deze spoorlijn voor personenvervoer, en later vrachtvervoer. Het station van Maasland was een kopie van dat van Schipluiden, echter... in spiegelbeeld om zo kosten te sparen voor een tweede ontwerp. Het Maaslandse station is al tientallen jaren geleden gesloopt.

De Keenenburgkamer van het Tramstation met de maquette van het kasteel.

Hervormde Kerk

In het voormalige schooltje naast de Hervormde Kerk (nu Het Anker) legde Jacques uit waarom juist op deze plaats Schipluiden ontstond: De rivierbedding van de vroegere rivierarm de Gantel zorgde voor een goede plaats om op te bouwen. Het water door Schipluiden is nog een restant van deze Gantel. 

De rijke geschiedenis van de Hervormde Kerk en de relatie met de bewoners van het kasteel Keenenburg werden belicht met de vele voorwerpen aanwezig in de kerk. Hieruit blijkt dat de heren van Keenburg ten tijde van Willem van Oranje een belangrijke rol speelden in Holland.

De Hervormde Kerk in Schipluiden

Boerderij 't Rietveld

Boerderij 't Rietveld, aan de rand van Schipluiden, ligt evenals de woningen  langs het water en de Hervormde Kerk op de oude rivierbedding van de Gantel. Ernstige verzakkingen zijn hier dan ook uitgebleven. Deze fraaie boerderij in U-vorm werd beschreven door Frits van Ooststroom. Rond het gebouw lopend gaf hij aan dat er in de loop der tijd veel verbouwingen zijn aangebracht. De boerderij werd onder de naam 'Korpershoek' gebruikt door de fam. Boekesteijn. Als gevolg van herverkaveling en herinrichting in Midden-Delfland kreeg de familie Boekesteijn een nieuwe locatie in de Zouteveensepolder. Bij de rondleiding was te zien dat de huidige eigenaar Post de boerderij verbouwde tot bijzonder fraaie woonboerderij met mooie decoraties.

Boerderij 't Rietveld in Schipluiden

Wandeling

Tijdens de wandeling door het dorp vestigde Jacques natuurlijk de aandacht op de bijzondere details van de dorpskern: zoals het herbouwde torentje van Kasteel Keenenburg en de sfeervolle smalle Vlaardingsekade. Naast de Hervormde Kerk ligt een smal straatje: het Hofje met vijf kleine huisjes. Het patroon van het metselwerk in de gevel laat zien dat het gebouw er ooit anders uitgezien moet hebben met wellicht een andere functie. Maar welke is vooralsnog onbekend. Achterin de tuin staat nog een stenen gebouwtje met twee oude buitentoiletten. Steeds twee woningen deelden vroeger één toilet (het vijfde huis had een toilet binnenshuis). Het is de bedoeling het gebouwtje weer op te knappen; het is immers een klein cultuurhistorisch monument.

Huisjes aan het Hofje met bogen in het metselwerk.

De twee buiten WCs bij het Hofje.

Detail van de WC in het Hofje

18 april 2024