Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De Hoornse bewoners uit de Steentijd

'Den Hoorn aan zee.' 'Grootse vondsten in Harnaschpolder'. 'Harnaschpolder was ooit bewoond duingebied.' 'Magische kralen en skeletten.'

Dit zijn enkele koppen van kranten die in de zomer van 2003 verschenen. Van juni tot september van dat jaar is in het noordoostelijke deel van de Harnaschpolder op een vroeg duintje een nederzetting opgegraven uit de Midden-Steentijd, ca. 3700 vóór Chr. Het archeologisch onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland, en liep vooruit op de bouw van de Afvalwaterzuiveringsinstallatie voor de Haagse regio. De wetenschappelijke leiding van het project berustte bij professor L.P. Louwe Kooijmans van de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden.

Bij het onderzoek werkten de archeologen nauw samen met allerlei specialisten, zoals botanici, geologen en zoölogen. Inmiddels is er een jaar verstreken en kan er met behulp van de eerste onderzoeksresultaten een beeld worden gegeven hoe de mensen hier ruim 5700 jaar geleden leefden en hoe het landschap eruit zag. De bewoners in dit zoutzoete milieu waren niet uitsluitend jagers/verzamelaars. Er was ook reeds sprake van veeteelt en er zijn sporen gevonden van de bewerking van graan.

Op donderdag 11 november 2004 houdt professor L.P. Louwe Kooijmans, op uitnodiging van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, een lezing met beeldmateriaal over de Steentijdbewoners in de Harnaschpolder. De bijeenkomst vindt plaats in 'de Hoornbloem', Koningin Julianaplein te Den Hoorn, aanvang 20.00 uur.

Professor Louwe Kooijmans is een boeiend verteller. Hij zal in zijn lezing de vondsten van de Harnaschpolder in een breder kader zetten. Ook besteedt hij aandacht aan de aanpak van het onderzoek. Zelden heeft in Nederland in zo'n korte tijd een zo'n grootschalig archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Als vereniging zijn we blij met de komst van deze spreker, die graag de huidige bewoners wil informeren over het leven van de vroegste bewoners van het kustgebied van Nederland.

Belangstellenden voor de lezing zijn hartelijk welkom. De toegang is vrij.

Lees meer:

18 april 2024