Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Stabat Mater - Antonin Dvorak

Zaterdag 6 maart 2004, Oude kerk te Delft

Op zaterdag 6 maart 2004 geven de zangverenigingen St. Michaël en Vivace een concert in de Oude kerk van Delft. Op het programma staat het Stabat Mater van A. Dvorak.


Antonin Dvorak.

De volgende solisten werken mee: Marjorie Ginczinger - sopraan, Leonie Korff - alt, Alex Vermeulen - tenor en Julian Hartman - bas. De begeleiding is door het instrumentaal ensemble Vox Delflandiae. Het geheel staat onder leiding van onze dirigent Koos van Beurden.

De Stabat Mater tekst is geschreven in de 13e eeuw en wordt vaak toegeschreven aan Jacopone.da Todi, een Franciscaner monnik. De rol van Maria in deze tekst als Mater dolorosa, een individuele, menselijk lijdende moeder, is typerend voor de Mariaverering zoals deze in de late Middeleeuwen ontstond. Het beeld van de wenende moeder naast het kruis, waar Christus stervende is, bepaalt het gehele gedicht. Niet alleen de smart van Maria, maar ook het lijden van Christus wordt bezongen.

Antonin Dvorak (1841-1904) begon in het voorjaar van 1876 aan het stuk enige maanden nadat zijn dochtertje vlak na haar geboorte gestorven was. De schetsen bleven liggen; andere stukken gingen voor.


Pieta van Michelangelo.

Maar nieuw leed lag op de loer. In het najaar van 1877 stierven zijn dochter en zoontje kort na elkaar. Hun dood liet het echtpaar kinderloos achter. De moeder die wenend aan het graf van haar eigen kinderen staat, was voor de componist geen religieuze abstractie, maar harde realiteit. Ondanks het dramatische thema is het evenwel moeilijk om het werk als somber te omschrijven. Het werk straalt eerder een kalme troost uit dan de diepe afgronden van de wanhoop.

Kaartverkoop à € 17,50 op de volgende voorverkoopadressen:
In Delft: De Oude Kerk, Muziekhandel van Buytene 
In Den Hoorn: Tabakboetiek Bouter 
In Schipluiden: De Gaech Antiek 
In Maasland: Albert Heijn
Aan de zaal kosten de kaarten € 20,00.

19 april 2024