Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Volksbos: van demonstratie tot recreatie

Het oudste en grootste protestbos van Nederland, het Vlaardingse Volksbos, blijft definitief bestaan! Op 12 december 1992 plantten zo'n 8.000 verontruste burgers in één dag een bos van 20 ha, met meer dan 17.000 bomen. Dit als protest tegen de geplande stortplaats van verontreinigd bouw- en sloopafval in het Lickebaertgebied. Inmiddels heeft dit bos zich ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied. Eind vorig jaar besloot de Reconstructiecommissie Midden-Delfland een beheersplan van Natuurmonumenten, de KNNV, ANWB en Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert over te nemen. Om dat te vieren organiseert GroenLinks Vlaardingen een excursie in het Volksbos en de daarnaast gelegen Rietputten. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert en met medewerking van de KNNV, Milieudefensie en Albert Heijn.

GroenLinks Vlaardingen is één van de partijen die in 1992 de Vlaardingse bevolking hebben gemobiliseerd in het verzet tegen de stortplaats van verontreinigd bouw- en sloopafval. Ook tegen een plan van haast tien jaar later om in het gebied een kasteel met drafbaan en paardencentrum te bouwen werd ondermeer door GroenLinks heftig protest aangetekend. Het dubieuze plan verdween terecht in de prullenbak. Inmiddels heeft de beplanting zich ontwikkeld tot een volwaardig bos, en zelfs tot een uniek natuurgebied waarin meer dan 1000 verschillende planten en dieren werden aangetroffen. Natuurmonumenten, de KNNV en ANWB hebben zich daarom bij de Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert aangesloten in hun poging het Volksbos definitief te behouden en uit te breiden.

Tekst op de paal bij de ingang

En dat is gelukt: het Volksbos blijft bestaan, net als de daarnaast gelegen Rietputten. Het Lickebaert-gebied met het Volksbos en de Rietputten vormt nu de leefomgeving van de boeiendste flora en fauna uit de wijde omgeving met reeën, vossen, blauwborsten, ooievaars, lepelaars, mineervlinders, salamanders, kikkers, het zeldzame oostelijk kruiskruid en de nog zeldzamere kievitsbloem. Wat een contrast met de oorspronkelijke plannen!

Al met al reden genoeg voor een feestje. Op zondag 27 juni 2004 organiseert GroenLinks Vlaardingen in samenwerking met de Stichting Groeiend Verzet in de Lickebaert en met medewerking van de KNNV, Milieudefensie en Albert Heijn een excursie in het Volksbos en de Rietputten. Vanaf 9.00 uur worden de deelnemers met een kop koffie ontvangen in Paviljoen 't Oeverbos (Maassluissedijk 203)

Er kan video- en fotomateriaal worden bekeken over het Volksbos en er is documentatie van de deelnemende organisaties aanwezig. En voor liefhebbers van 'Vroege Vogels' staat de radio aan. Vanaf 9.30 uur zullen wethouder Ben van der Velde (GroenLinks) en sprekers van de Stichting Groeiend Verzet en het Recreatieschap Midden-Delfland kort aandacht besteden aan het ontstaan, de ontwikkeling en toekomst van het gebied. Daarna volgt om 10.00 uur de excursie van ruim twee uur onder leiding van KNNV-bioloog Loek Batenburg. De deelnemers wordt geadviseerd laarzen en eventueel regenkleding mee te nemen. Ook een verrekijker en vogelgids kunnen goed van pas komen.

Een van de Rietputten in de Lickebaert

Aansluitend is er een picknick in het Volksbos. In verband met de Europese campagne voor duurzame landbouw en voedsel en het stimuleren van aanbod van biologische producten in natuurvoedingswinkels en supermarkten, is de picknick biologisch.

Voor kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar wordt een afzonderlijke excursie georganiseerd. Ook kunnen zij deelnemen aan een kleurwedstrijd over het Volksbos.

Deelname aan de excursie en picknick kost € 5,00 voor volwassenen en € 1,00 voor minderjarigen (inclusief drank en een versnapering tijdens de excursie).

Op Midden-Delfland.net: Meer over het Volksbos...

Gedicht

HET VOLKSBOS

Ik voel het rondom zachtjes beven 
Van wezel, vos en hermelijn. 
Want wat eerst afvalhoop zou zijn, 
Dat zindert nu van dierenleven.

De bodem was al weggegeven, 
Het plan getrokken, lijn voor lijn. 
Het zag er prachtig uit, piekfijn! 
Toch moest het op de buik geschreven.

Het bleek al gauw een wespennest: 
Het volk, hier al genoeg gepest, 
Bleek van een boomplantdag te dromen. 
En kijk die droom is uitgekomen!

Vandaar dat hier de koolmees fluit 
- zo heerlijk luid - Sliep uit! Sliep uit!

Aat Rolaff

(Vlaardings amateurdichter)

18 april 2024