Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Johannes Passion door Vox Delflandiae

Ter gelegenheid van het eerste lustrum van Vox Delflandiae kunt u is op zondag 28 maart 2004 een uitvoering bijwonen van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach in de historische kerk van Schipluiden.

De Johannes Passion van Bach wordt minder vaak uitgevoerd dan zijn Matthäus Passion. Maar is daarom niet minder bijzonder. De Johannes Passion is het eerste grote muziekstuk van Bach uit zijn werkperiode te Leipzig, voor het eerst uitgevoerd in de vesperdienst van de Goede Vrijdag van 1723. Bach maakte - zoals in de Matthäus Passion - geen gebruik van dubbelkoor en twee orkesten. De Johannes is daardoor soberder, maar ook doorzichtiger. Het is een bijzonder kunstwerk, met een grote dramatische zeggingskracht.

Aan de uitvoering van de Johannes Passion door het instrumentaal en vocaal ensemble Vox Delflandiae werken de volgende solisten mee: Petra Weijers - sopraan, An Schrama - alt, Remco Nitschelm - tenor (evangelist), Adriaan Wouters - tenor, Hans Gijsen - bas en Patrick Pranger bas (Christus). Dirigent is Koos van Beurden.

Vox Delflandiae bestaat vijf jaar. Op 19 september 1999 was het eerst concert in de NH kerk van Schipluiden. Op het programma stond de cantate BWV 187 'Es wartet alles auf dich' van Johann Sebastian Bach. Er volgden inmiddels bijna 20 uitvoeringen.

Vast onderdeel in het programma van Vox Delflandiae zijn de cantates van Johann Sebastian Bach en werken van Nederlandse componisten. Een enkele keer wordt een uitstapje gemaakt naar tijdgenoten van Bach. Zo waren er uitvoeringen van de 'Tempest' van Purcell en de 'Ode for St. Cecilia's Day' van Händel. Heel bijzonder was het 'dubbelconcert' in september 2003 in de Oud-Katholieke kerk in Delft en boerderij Abbestee in Schipluiden met een mis van Obrecht en Heiligenliederen van Stalpart van der Wiele.

Het concert op 28 maart as. begint om 14.00 uur. Locatie is de N.H. kerk, Dorpsstraat 3, Schipluiden. Vanwege de omvang van dit programma is er deze keer kaartverkoop à € 10,-. Kaartverkoop bij De Gaech Antiek, Vlaardingsekade 26, Schipluiden en op 28 maart aan de zaal.

19 april 2024